Porin SuomiAreena ja Pop up-koulu

(OAJ Varsinais-Suomen alyn aktiivijäseniä, kuvasta puuttuu muutama mukana ollut)

 

Varhain aurinkoisena keskiviikkoaamuna meitä starttasi pieni joukko varsinaissuomalaisia aktiivijäseniä kohti Poria ja SuomiAreenan tapahtumia. Useiden kiinnostavien paneelikeskustelujen lisäksi keskiviikkopäivän kohokohta oli Porin lyseon kortteliin pystytetty Pop up-koulu. Pop up-koulu näytti meille ja parille tuhannelle muulle kävijälle, millaista kasvatus ja koulutus on nykyään.

 

(Alyn puheenjohtaja Merja Alitalo Pop up-koulun kotitalousluokassa)

 

Pop up-koulun 30 erilaista opetustuokiota oli laaja kattaus kaikkiin koulutusasteisiin aina varhaiskasvatuksesta alkaen. Yhtä laaja kattaus oli opetuspisteisiin tutustumassa olleiden  ihmisten ikäkirjo. Paikalla oli ikäihmisiä, työikäisiä, nuoria ja lapsia. Kaikki opetuspisteet olivat toiminnallisia ja osallistavia, huolella suunniteltuja ja toteutettuja. Päävastuu tapahtuman ideoinnista oli ollut opettajilla ja näiden pedagogisilla järjestöillä. Porissa opetuspisteissä toimineet opettajat olivat tulleet paikalle ympäri Suomen esittelemään, minkälaista on nykypäivän kasvatus ja koulutus.

 

(Maarit Munkki-Utunen testasi Green Screeniä)

 

Esillä oli erilaisia oppimisympäristöjä, opetusmenetelmiä ja opetuksessa käytettäviä välineitä. Lyseon käytävillä kävi kova kuhina. Luokkahuoneista ja pihalta kuului iloinen ja innokas puheensorina. Nykykoulussa selvästi tehdään ja opitaan samalla.

 

(Musiikkikasvatusta itsetehdyillä soittimilla)

 

Kierreltyäni eri pisteillä  Pop up-koulussa tunsin valtavan suurta ylpeyttä saada olla yksi opettaja tässä nykypäivän kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen ketjussa. Oli helppo yhtyä matikkataikurin rintapielessä riippuvan pinssin tekstiin: Pink Floyd oli väärässä.

 

(Matikkataikuri Martti Siren)

 

Sää oli melko armollinen meille päiväretkeläisille Porissa, vasta myöhään illalla kotimatkalla saimme vastaamme valtaisan ukkoskuuron. Edes salamat, ukkonen ja auton tuulilasin pyyhkimien tiuha viuhkiminen ei lannistanut. Päivän aikana mieleen painunut ajatus siitä, että Pink Floyd oli väärässä, säilyi kirkkaana. Me  tarvitsemme kasvatusta, opetusta, koulutusta ja sivistystä. Me tarvitsemme opettajia.

 

Johanna Mannström

Varhaiskasvatuksen opettaja

OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksen VOL-jaoston puheenjohtaja

OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksen viestintävastaava