Joulumieltä vai lahjontaa?

Espoo on noussut kuluneen vuoden aikana otsikkoihin jos jonkinlaisilla asioilla. Viimeisimpänä on huoltajille lähetetty viesti opettajien muistamisesta jouluna. Asiaa on julkisuudessa tarkastelu kahdelta kantilta.

 

Ensimmäisenä on pelko lahjan vaikutuksesta opettajan objektiivisuuteen. Turun kaupunki päivitti hiljattain omia työntekijöitään koskevan ohjeistuksen vieraanvaraisuuden tai lahjojen vastaanottamisesta. Sen aloitusrivit kiteyttävät mielestäni hyvin julkisen vallan käyttäjän, tässä tapauksessa myös opettajan aseman:

 

”Lähtökohtana vieraanvaraisuuden ja lahjojen vastaanottamisessa on pidettävä sitä, että julkisen vallan käyttäjiltä / edustajilta edellytetään puolueettomuutta ja riippumattomuutta.

 

Ohjeistuksella ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä normaalista kanssakäymisestä tai suhdetoiminnasta mahdotonta, vaan auttaa jo ennakolta välttämään tilanteita, joiden tulkinta voi olla ristiriitaista tai aiheuttaa jälkiseuraamuksia joko työnantajalle tai asianomaisille henkilöille.

 

Jokainen on itse vastuussa, ettei ota vastaan sellaista etuutta, joka voisi olla omiaan asettamaan viranomaistoiminnan tasapuolisuuden kyseenalaiseksi tai joka voisi aiheuttaa negatiivista julkisuutta Turun kaupungille.”

 

Opettajia tulee arvioida asiassa samojen kriteerien mukaan kuin muitakin työntekijöitä. Organisaation pitää reagoida, jos tilanne tuntuu lähtevän lapasesta. Mutta kuten yllä mainitaan, tarkoitus ei ole tehdä normaalista kanssakäymisestä tai suhdetoiminnasta mahdotonta. Ja jos luokan perheet yhdessä keräävät yhteisen hieman arvokkaamman lahjan, miten opettajan puolueettomuus tai riippumattomuus vaarantuisi? Olennaista kuitenkin on, että lahja tällöin tulee koko luokalta riippumatta siitä ovatko kaikki siihen osallistuneet.

 

Toinen näkökulma liittyy lahjojen antamisen vapaaehtoisuuteen. Lahjojen antaminen on vapaaehtoista niin kauan kun lahjan antaminen tai antamatta jättäminen ei vaikuta kohteluun tai puolueettomuuteen.  Lahjojen antaminen ei myöskään saa johtaa siihen, että lapsi tai perhe joka ei anna opettajalle mitään, joutuisi esimerkiksi päätöspäivänä kiusalliseen tilanteeseen. Toisaalta liian arvokkaan lahjan antaminen voi asettaa opettajan kiusalliseen tilanteeseen. Rajanveto ei ole helppoa ja siksi on hyvä keskustella aiheesta julkisuudessakin aika ajoin.

 

Uskon useimpien opettajien ilahtuvan yhtä lailla lapsen itsetekemästä kortista kuin hyasintista sellofaanissa. Itse huoltajana haluan jatkossakin muistaa lasteni opettajia ja hoitajia esimerkiksi suklaalla tai huokealla viinillä. Siis silläkin riskillä, että joku ei syö suklaata tai juo viiniä. Suklaan voi syöttää sukulaisille ja viinin käyttää vaikka ruoanlaittoon. Uskon lahjansaajien joka tapauksessa ymmärtävän, että haluan vain vilpittömästi kiittää heitä lasteni hyvästä ja ammattitaitoisesta opetuksesta sekä huolenpidosta.

 

Rauhallista joulun aikaa kaikille!

 

Tomi Törrönen

Turku ysi-jaoston puheenjohtaja