Blogi

Korona-kevät

04.04.2020 20:29

Tammikuun blogin Mirkka Ali-Laurila otsikoi ”Tulossa tiukka neuvottelukevät” alaotsikolla ”Rahan kevät?”. Tuolloin arki rullasi tuttuja polkuja ja itse olin toiveikas kevään neuvottelujen suhteen. OAJ on toista vuotta valmistautunut kevään 2020 kunta-alan sopimusneuvotteluihin, koko jäsenistöä on osallistettu neuvottelutavoitteiden valmistelussa. Tavoitteet olivat sopivan korkealla ja neuvotteluasemien kuvittelin olevan kohtalaisen hyvät.

 

Tuli maaliskuu ja koronaepidemia konkretisoitui meidän suomalaistenkin arkeen. Koronakriisi on muuttanut koulujen ja päiväkotien arjen täydellisesti. Arjen toimintoja on pitänyt miettiä monella tavalla uusiksi. ”Rahan kevät” saa nyt aivan eri ulottuvuuden kuin tammikuussa.

 

Lähes yhdessä yössä on opettajilta vaadittu valmiuksia hoitaa opetusta aivan uudella tavalla. Valtaosa opetuksesta on siirtynyt lähiopetuksesta etäopetukseen. Digitaaliset työvälineet ja materiaalit ovat monelle tuttuja, mutta nyt niitä pitäisi pystyä hyödyntämään ilman lähikontaktia. Tämä vaatii rohkeutta kokeilla erilaisia toimintamalleja – yrityksen ja erehdyksen kautta rakennamme uudenlaisia oppimisympäristöjä. Osaamista ja halua meillä on.

 

Moni opettaja on jaksamisensa äärirajoilla. Olemme monien vaateiden ristitulessa, kuten tiedämme – mm. omat, oppilaiden, huoltajien, työnantajan ja yhteiskunnan odotukset. Opetusministerikin on todennut, että tilanne on kuormittava, jolloin rimaa voi hieman laskea, ettei työkuorma kasva kohtuuttomaksi. Missä on kultainen keskitie? Nyt pitää olla rohkeutta rajata omaa työtään. Helppoa se ei ole.

 

Oppilaiden lisäksi myös työkaverit ovat siirtyneet etäyhteyksien päähän. Tässä tilanteessa moni opettaja on yksin haasteidensa kanssa. Nyt jos koskaan on työyhteisön tuki tärkeä, työyhteisön fyysisestä hajaantumisesta huolimatta pyrkikää pitämään yhteyttä toisiinne. Itse olen äärimmäisen kiitollinen omasta työyhteisöstäni. Siinä on valtava voimavara, jota tässä poikkeustilanteessa arvostan erityisen paljon.

 

Onneksi kuulee myös palautetta: ”Jos tässä on jotain hyvää, niin ainakin opettajien arvostus nousee”. Uskotaan itseemme ja tekemäämme työhön! Maltti on valttia!

 

Haasteensa koronakriisi on tuonut myös sopimusneuvotteluihin. Maaliskuun viimeisenä päivänä kunnan pääsopijajärjestöt päättivät pyytää valtakunnansovittelijan apua jumittuneisiin neuvotteluihin. Onnea ja menestystä neuvotteluihin.

 

Voimia kaikille omassa työssään!

 

 

Merja Alitalo

OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistyksen puheenjohtaja

Perusopetuksen kotitalousopettaja