OAJuutiset

Tilaa syöte syöte OAJuutiset
OAJ:n uusimmat artikkelit RSS-syötteenä.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 23 min sitten

Kuntien surkastuminen ei saa johtaa koulutuksen näivettämiseen

To, 27/02/2020 - 13:40
Hätä koulutuksen eriytymisestä ei saa johtaa koulutusjärjestelmämme näivettämiseen tai harkitsemattomiin pikaratkaisuihin. Perusopetuksen on pysyttävä lähipalveluna ja toisen asteen koulutus tulee voida suorittaa maan kaikilla alueilla.
Kategoriat: Uutiset

Blogi: Jokainen työyhteisö voisi oppia Huuhkajista ja Leijonista

To, 27/02/2020 - 13:40
Mikä yhdistää Leijonien maailmanmestaruutta keväältä 2019 ja Huuhkajien saavuttamaa em-kisapaikkaa? Joukkuepeli. Menestys rakentui yhdessä tekemisen varaan. Joukkueiden menestyksestä voitaisiin ottaa oppia myös työelämässä, kirjoittavat OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsenet.
Kategoriat: Uutiset

Puolueet hakevat jo ehdokkaita kuntavaaleihin – OAJ kannustaa mukaan!

To, 27/02/2020 - 13:40
Moni OAJ:n jäsenten työhön konkreettisesti vaikuttava päätös tehdään kunnissa. Siksi OAJ kannustaa ensi kuntavaaleissa ehdolle jokaista, joka haluaa puolustaa laadukasta opetusta. Kokosimme listan eduskuntapuolueista, jotka etsivät jo nyt ehdokkaita.
Kategoriat: Uutiset

Juko jätti tavoitteensa kuntatyönantajalle

To, 27/02/2020 - 13:40
Kunta-alan neuvottelut jatkuivat 12.2. pääneuvotteluryhmän tapaamisella. – JUKO ja muut pääsopijajärjestöt jättivät tavoitteensa KT Kuntatyönantajille. Myös KT jätti omat tavoitteensa, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo.
Kategoriat: Uutiset

Opettajamitoituksesta olisi paljon hyötyä – tässä 14 esimerkkiä

To, 27/02/2020 - 13:40
Suomessa opettajat ovat maailman huippua ja he haluavat tehdä työnsä hyvin. Monesti opettajalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta antaa riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle. Siksi OAJ ehdottaa lakiin opettajamitoitusta. Sari Jokinen listasi 14 esimerkkiä opettajamitoituksen hyödyistä.
Kategoriat: Uutiset

Opettaja, selätä työn sälä – tutkija kannustaa priorisoimaan ja sanomaan ei

To, 27/02/2020 - 09:28
OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden helmikuun teemana on työyhteisön hyvinvointi. Työterveyslaitoksen asiantuntija Minna Toivanen painottaa sitä, että toimivassa työyhteisössä myös tehtävien priorisointi tehdään porukalla. Työn sälän keskellä on tärkeää uskaltaa myös sanoa ei.
Kategoriat: Uutiset

Yksityisen sosiaalipalvelualan tes-neuvottelut käyntiin

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Neuvottelut yksityisissä hyvinvointialan päiväkodeissa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien työaikaa koskevista erityismääräyksistä alkoivat tänään Etelärannassa.
Kategoriat: Uutiset

”Laatua ei ole ilman henkilöstöä”, sanoo kuntaministeri ja epäilee lomautusten tuomia säästöjä

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Kuntaministeri Sirpa Paateron mukaan kunnissa pitäisi pystyä nykyistä pitkäjänteisempään taloudenpitoon. Paateron lääkkeet kuntien ahdinkoon ovat vapaaehtoiset kuntaliitokset tai palvelujen tuottaminen kuntien yhteistyönä.
Kategoriat: Uutiset

Kokonaiset koulupäivät amikseen: näin se käy

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeät ammatillisen koulutuksen kehittämistavoitteet. Ohjelman mukaan oppilaitoksiin laaditaan kokonaisen koulupäivän malli ja opettajamäärää lisätään. OAJ:llä on tähän selkeä resepti: rahoitusta on oltava riittävästi, opiskelijoiden tulee oikeasti voida edetä suunnitelmansa (HOKS) mukaan, opiskelijoiden opetustuntimäärät on määriteltävä ja opettajamitoituksesta on säädettävä. Laadukas kokonainen koulupäivä turvataan näillä eväillä.
Kategoriat: Uutiset

Opinto-ohjausta pitäisi voida antaa aiemmin ja enemmän – ”Säästäisi valtavasti yhteiskunnan resursseja”

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Yleisin syy koulutuksen keskeyttämiseen on väärä alavalinta. Yläkoulun ja lukion opona työskentelevä Tiina Uuttu ihmetteleekin, miksi henkilökohtaista ohjausta saa vasta yhdeksännellä luokalla. Opomitoitus mahdollistaisi ongelmiin puuttumisen ennen kuin on liian myöhäistä.
Kategoriat: Uutiset

AVAINTES-neuvottelut käynnissä

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Neuvottelijat esittelivät tavoitteitaan AVAINTES-pääryhmän kokouksessa maanantaina.
Kategoriat: Uutiset

Pikkukunnat kuihtuvat – OAJ: ratkaisuja tehtävä lasten ehdoilla

Ke, 26/02/2020 - 17:36
Joka kolmannessa Suomen kunnista syntyy vuodessa alle 25 lasta. Kuinka turvataan kaikille laadukas koulutus? OAJ:n Olli Luukkainen toteaa, että helppoja ratkaisuja ei ole. Ratkaisuja kuitenkin tarvitaan, ja ne pitää tehdä lasten ehdoilla.
Kategoriat: Uutiset

Amiksen opolla yli 500 ohjattavaa – ohjauksen laadusta joutuu tinkimään

Ke, 26/02/2020 - 08:59
Virpi Salmisella on amiksessa ohjattavana yli 500 opiskelijaa. Jos ohjattavia olisi vähemmän, voisi opiskelijoiden tarpeisiin vastata nykyistä nopeammin.
Kategoriat: Uutiset

Korkeakoulukenttä muuttumassa mössöksi – annetaan amkien keskittyä vahvuuksiinsa!

Ke, 26/02/2020 - 08:59
Tuoreessa OECD:n raportissa tarjottiin Suomelle jatkuvan oppimisen ratkaisuja, jotka kuulostavat kovin tutuilta. Ne kuulostavat ammattikorkeakoululta. Päättäjät, antakaa ammattikorkeakouluille mahdollisuus onnistua siinä, missä ne ovat parhaita, OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen kirjoittaa.
Kategoriat: Uutiset

Nämä 3 ongelmaa toistuvat yksityisissä päiväkodeissa – Ongelmiin on onneksi ratkaisu

Ke, 26/02/2020 - 08:59
Varhaiskasvatuksen opettajat ja johtajat haluavat tehdä työnsä hyvin, onpa työnantajana kunta tai yksityinen päiväkoti. Harri Myllynen tapasi puolen vuoden aikana suuren joukon varhaiskasvatuksen opettajia ja johtajia yksityisissä päiväkodeissa ja keskusteluilloissa. Niissä näyttää toistuvan kolme ongelmaa, joiden ratkaiseminen vaatii sitä, että työntekijät yhdistävät voimansa.
Kategoriat: Uutiset

Perusopetuksen oppilasarviointi uudistuu – tässä 5 pääasiaa

Ke, 26/02/2020 - 08:59
Perusopetuksen oppilasarviointi uudistuu. Uudistus koostuu kahdesta pääosasta: opetussuunnitelman perusteiden arviointiluvun päivityksestä sekä myöhemmin julkaistavista uusista arviointikriteereistä. Mistä uudistuksessa on kyse? Kokosimme yhteen pääpointit sekä vinkit paikalliseen toteutukseen.
Kategoriat: Uutiset

Arviointiin vihdoin selkeyttä – turhaa byrokratiaa karsitaan

Ke, 26/02/2020 - 08:59
Opetushallitus on tarkentanut perusopetuksen arvioinnin linjauksia tänään julkistetussa Opetussuunnitelman perusteiden uusitussa arviointiluvussa. Ylilyöntejä ja turhaa byrokratiaa karsitaan. OAJ on tyytyväinen uusiin linjauksiin.
Kategoriat: Uutiset

Nivelet notkeiksi - Joustavat polut perusopetuksesta toiselle asteelle

Ma, 24/02/2020 - 17:43
Oppivelvollisuuden laajentaminen on Sanna Marinin (sd.) hallituksen suurimpia rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on saada suomalaisten koulutustaso ja sen myötä työllisyys nousuun. OAJ kannattaa uudistusta, mutta korostaa sitä, että nyt tiedossa olevat ongelmat perusopetuksessa ja nivelvaiheessa on tässä yhteydessä korjattava.
Kategoriat: Uutiset

Julkisen ja yksityisen sektorin palkoissa parin prosentin erot – sukupuolella suuri vaikutus

Ma, 24/02/2020 - 17:43
Erot nais- ja miesvaltaisten alojen palkoissa selittävät suomalaisten palkkaeroja enemmän kuin erot yksityisen ja kunnallisen sektorin palkkojen välillä. Tänään julkistetun Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan samanlaista työtä tekevien palkat ovat yksityisellä sektorilla 2–3 prosenttia kuntasektorin palkkoja paremmat.
Kategoriat: Uutiset

OAJ kouluttaa 2020

Ma, 24/02/2020 - 13:36
OAJ järjestää vuosittain sopimuskoulutusta ja järjestökoulutusta. Valtaosa on suunnattu luottamusmiehille, alueasiamiehille, yhdistysten puheenjohtajille ja työsuojelutoimijoille. Sopimustilanteen vaatiessa OAJ järjestää sopimusneuvottelujen tueksi järjestövalmiustilaisuuksia. OAJ kouluttaa 2020 esittelee koulutukset ja kertoo periaatteet, joilla koulutuksiin pääsee. Esitettä päivitetään tarvittaessa.
Kategoriat: Uutiset

Sivut